søndag 31. oktober 2010

Sjarmerende jul


I går var jeg i en bokhandel og bladde litt i boka "Sjarmerende jul" av Ellen Dyrop og Helge Eek. Og i dag bare måtte jeg kjøpe den! Mange fine ideer og en fin inspirasjon nå fram til jula! 
Gleder meg til å sette meg ned å bla mer i den!

Ta også en titt innom Ellens blogg, Charmerende gjenbruk.

tirsdag 26. oktober 2010

Interiør spire

Min prinsesse hjalp meg å vaske stuebordet. Etterpå la hun på en ny løper på bodet. Da hun hadde gjort det sa hun "Pynt", og gikk rett bort til skuffen med lysestaker og stearinlys! Så hentet hun først en, og så den andre i paret av grønne t-lysholdere. Hun var riktig så stolt av sin egen innsats! Det var jeg også! Jeg bad henne hente t-lys til lysholderne, og det gjorde hun også!

Litt på snei, og på vrangen... ...men så fint!

 Jeg hadde kanskje ikke valgt det grønne til den brune løperen, men hun var så søt at det ikke betydde noen ting!

mandag 18. oktober 2010

Sjokoladeknuter!

Nesten daglig er jeg innom ulike blogger, og nå har jeg oppdaget "Trines mektige matblogg". For ikke lenge siden la hun ut oppskrift og bilder av "Sjokoladeknutene" hun hadde lagd.
De så så deilige ut, at selv jeg ble inspirert til å bake! :) 

De ble nok ikke like fine som Trines, men smaken var herlig! 
Spesielt for en brødelskende sjokoholiker som meg! Og tror nok at noen av gjestene vi hadde innom, også likte dem!

Jeg har spurt henne om å få legge ut oppskriften hennes, og det sa hun ja til!
Så her er den!


Til ca 27 sjokoladeknuter trenger du:

  Gjærdeigen
900-1000 gram hvetemel
5 dl melk (ca 30 grader)
25-50 gram gjær
150 gram sukker
2 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
ca 150 gram smør, i terninger

Sjokoladefyll
1,5 ss bakekakao
3 ss sukker
mykt smør
50 gram mørk kokesjokolade, finhakket

1 sammenvispet egg til pensling
  
Ha alle ingredienser til gjærdeigen med unntak av smør i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper eltebollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i 1-1,5 time, men gjerne litt lengre. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme. 
Bland sammen kakao og sukker. Bryt sjokoladen i mindre biter og finhakk den.

Kjevle deigen ut i et rektangel og ha mykt smør på den ene halvdelen av leiven. Strø kakaosukkeret over og fordel den finhakkede sjokoladen over. Brett den "rene" delen av leiven over sjokoladefyllet og kjevle lett over. 
 Skjær strimler og form til "knuter".
 

Legg sjokoladeknutene på bakepapirkledt stekeplate, omtrent 9 på hvert brett. La de heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg. Stekes ved ca 225 grader i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte og har fått en fin gylden farge. Avkjøl bollene på rist.
 
 
Da er det bare å nyte!
De smaker allerbest lunkne! Det går an å fryse dem, og så varme dem litt i ovnen før man skal kose seg med dem senere.
 
Tusen takk til Trines som lot meg publisere oppskriften hennes, 
og som lot meg låne hennes fine bilder!
 
Jeg oppforderer dere til å besøke hennes inspirernde matblogg:  
 
Lykke til med baksten!